Ok

En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez l'utilisation de cookies. Ces derniers assurent le bon fonctionnement de nos services. En savoir plus.

vendredi, 20 septembre 2013

De Apple iPhone 5S, de droom van iedere Big Brother overheid

De Apple iPhone 5S, de droom van iedere Big Brother overheid
 

Uw vingerafdruk vrij toegankelijk voor Apple en de overheid, en kwetsbaar voor fraude door hackers - Ook Blackberry's en Android-smartphones eenvoudig te kraken


De recentste versie van de populair iPhone van Apple is een droom die uitkomt voor iedere 'Big Brother' overheid die zijn burgers onder steeds strakkere controle wil onderwerpen. De iPhone blijft niet alleen behept met talloze apps die via GPS uw locatie traceren en deze direct doorgeven aan bedrijven en de overheid, maar beschikt tevens over een vingerafdruksensor die gebruikt kan worden om uw toestel te ontgrendelen of om apps te kopen. En dat is nog maar het begin.

Inlichtingendiensten zoals de beruchte Amerikaanse NSA zijn in pure extase vanwege de nieuwe iPhone. Burgers hoeven niet langer eerst te worden gearresteerd om hun vingerafdrukken te moeten afgeven. Miljoenen iPhone gebruikers laten hun biometrische gegevens vrijwillig opslaan in een database die zonder enige twijfel vrij toegankelijk is voor Apple en de overheid.

Fraude met uw vingerafdruk

Zoals bekend heeft dezelfde fabrikant via het -inmiddels niet meer zo topgeheime- PRISM programma van de NSA al uw persoonlijke gegevens en chats weggegeven. Beveiligingsexperts en hooggeplaatste high-tech analisten waarschuwen dat al die zogenaamde 'veiligheids'opties waarmee nieuwe smartphones worden uitgerust, in werkelijkheid zeer kwetsbaar zijn. Zo kunnen hackers de enorme database met vingerafdrukken hacken en deze gebruiken voor allerlei vormen van fraude.

Apple beweert dan wel dat de vingerafdrukscans enkel op uw telefoon worden opgeslagen, maar gezien de ervaringen met de NSA en de FBI is dat nauwelijks geloofwaardig. Grote bedrijven zoals Apple verdienen tenslotte bakken met geld met de persoonlijke gegevens van hun klanten. Bedenk dat u met uw vingerafdruk apps kunt kopen. Dit betekent dat uw vingerafdruk op zijn minst door een derde partij ergens moet zijn opgeslagen.

Kwetsbaar voor hackers

'Kan biometrische authenticatie worden gehacked,' vraagt een beveiligingsspecialist op CNET retorisch. 'Vrijwel zeker. Ik ben ervan overtuigd dat iemand met een goede kopie van uw vingerafdruk en enige vaardigheid om wat basismaterialen te maken - of gewoon een goede printer - op deze manier toegang tot uw iPhone kan krijgen... Het grootste probleem met biometrische systemen is de database. Als dit systeem wordt gecentraliseerd, is er een grote database met biometrische informatie die kwetsbaar is voor hackers.'

Big Brother systeem

Stap voor stap wordt de maatschappij gecentraliseerd rond identificatie door middel van biometrische gegevens (vingerafdruk, irisscan, aderenscan, et cetera). De meeste mensen hebben er echter geen benul van dat ze met behulp van bijvoorbeeld gehypte smartphones zoals de iPhone met open ogen in een 'Big Brother' totale-controlesysteem worden gelokt. (1)

Alle grote besturingssystemen te kraken

Overigens zijn niet alleen iPhones, maar ook Blackberry's en smartphones die draaien op Android eenvoudig te bespioneren. De Duitse Spiegel citeerde onlangs interne NSA-documenten waaruit blijkt dat de inlichtingendiensten vrij toegang hebben tot uw contactpersonenlijst, verzonden en ontvangen SMS'jes en zowel huidige als vorige locaties. De NSA heeft voor ieder besturingssysteem een aparte werkgroep, die verantwoordelijk is voor clandestiene operaties waarmee de persoonlijke gegevens van smartphones worden verzameld. Wel zou de NSA het meeste 'succes' bij iPhones behalen.

De Blackberry's gaven de NSA aanvankelijk de meeste problemen, maar in 2010 slaagde de organisatie erin het door de Canadese fabrikant 'ondoordringbaar' genoemde mailsysteem van het toestel te kraken. Met één woord, 'champagne!', vierde de NSA deze voor hen belangrijke mijlpaal. (2)

Disconnect

'Disconnect' is een goede Amerikaanse dramafilm uit 2012 waarin op pijnlijke wijze is te zien hoe eenvoudig mensenlevens kunnen worden verwoest met behulp van valse identiteiten en misbruik van bestaande internet- en identificatiemethoden. Zo weet een hacker via een simpele chatroom in te breken op een computer van een goed opgeleid stel, en op deze wijze al hun geld te stelen. Dit soort 'kleine' (gezins)drama's zijn helaas dagelijkse realiteit geworden.

Xander

(1) Infowars
(2) Russia Today

Zie ook o.a.:

22-08: Duitse overheid: Windows 8 kwetsbaar voor NSA-spionage
03-08: CNN: Met Smart TV's kunnen burgers worden bespioneerd
02-08: FBI kan op afstand microfoons Androidtoestellen inschakelen en gesprekken opnemen
08-06: Speciale app beschikbaar om afluisteren door VS te voorkomen
01-07: Afluisterschandaal: 'VS opereert als Stasi en is morele geloofwaardigheid kwijtgeraakt'
01-02: Bill Gates streeft naar wereldwijd uitbannen van cash geld (/ Eerste Amerikaanse studenten betalen met vingerscan  - Vingerafdrukscanners worden geïntegreerd in mobieltjes)

00:05 Publié dans Actualité | Lien permanent | Commentaires (0) | Tags : technologie, informatique | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook

Les commentaires sont fermés.