Ok

En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez l'utilisation de cookies. Ces derniers assurent le bon fonctionnement de nos services. En savoir plus.

lundi, 18 novembre 2013

Verbied Zwarte Piet maar ook de Vlaamse Primitieven

Verbied Zwarte Piet maar ook de Vlaamse Primitieven

Open brief aan  mevrouw Verene Shepherd van het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de VN en aan mevrouw Rita Izsak  expert minderheden  bij diezelfde VN

Uit: Nieuwsbrief Deltastichting, nr. 77, November 2013

 
Zwartepiet.pngGeachte dames,

Ik zou u beide eerst en vooral willen feliciteren omdat u er in geslaagd bent vanuit de Verenigde Naties, waar men zich al onledig moet houden met o.m. de conflicten in Afghanistan, Oost- Kongo en Syrië, ook nog aandacht op te brengen voor de ernstige problematiek die veroorzaakt wordt door het feit dat Sinterklaas bij ons steevast door zwarte piet begeleid wordt.  Een traditie die met haar racistische ondertoon al zo lang onze Lage Landen teistert. Het strekt u tot eer dat u zich daar bij niet hebt laten afleiden door allerlei manoeuvres om vooralsnog een en ander te proberen vergoeilijken. Ik denk hierbij  aan dat lied uit de jaren 60 van het zogezegd linkse kleinkunstduo Miek en Roel waarin gepoogd werd Zwarte Piet voor antiracisten verteerbaar te maken door te suggereren dat hij een lidkaart van Black Power op zak had. Ik denk uiteraard ook aan deze zogenaamd wetenschappelijke  theorieën van een aantal cultuurantropologen die er van uit gaan dat de Sinterklaas- en Zwarte Piet-tradities hun verre oorsprong vinden in een aantal mythes met betrekking tot de Germaanse god Wodan. Hij was onder meer de god van de dood en werd vaak in de voorstellingen die er van gemaakt werden, omringd door mensen uit het hiernamaals. Die hadden een zwarte kleur omdat de wereld van de doden de tegenpool zou geweest zijn van die van de levenden. Die antropologen menen hieruit te mogen concluderen dat de huidskleur van onze huidige Zwarte Piet hierdoor geïnspireerd werd en dus niets met een Afrikaanse oorsprong te maken heeft. Dit alles kon u echter niet van uw standpunt doen afwijken. U had immers door dat het hier ging om onhandige pogingen om te verdoezelen dat achter de mooie witte baard van de zogenaamde Goede Sint het afzichtelijk gelaat van het eeuwig racisme schuilgaat.

Er kan dus aan uw deskundigheid noch aan uw doorzettingsvermogen getwijfeld worden en bijgevolg durf ik uw aandacht vragen voor een probleem van dezelfde aard waar de Vlamingen mee geplaagd zitten. Namelijk het feit dat een aantal Vlaamse schilders uit de late middeleeuwen ‘Vlaamse primitieven’ worden genoemd. Zoals u weet, staat ’primitief’ voor onbeschaafd, wild, weinig ontwikkeld, barbaars, etc. Het is dan ook vrij pijnlijk te moeten meemaken dat dit denigrerend epitheton systematisch aan de naam van ons volk wordt gekoppeld. Dit geeft ook aanleiding tot allerlei kwetsende grappen. De uitdrukking Vlaams Primitieven komt oorspronkelijk uit het Frans en sommige Franstaligen durven beweren dat het om een typisch pleonasme gaat … Maar er is erger. Het valt op dat de laatste jaren meer en meer Vlamingen die zich én intellectueel én progressief noemen, zoveel mogelijk afstand nemen van hun Vlaamse identiteit en ze pogen te camoufleren met vage en nietszeggende begrippen zoals daar zijn: ‘wereldburger’, mens zonder grenzen’, etc. Er bestaat een sterk vermoeden dat dit alles te maken heeft met het feit dat ze hun nationale identiteit niet graag geassocieerd zien met  het adjectief ‘primitief’. M.a.w. de uitdrukking ‘ Vlaamse Primitieven’ lijkt bij een aantal van onze landgenoten de oorzaak te zijn van een zekere aliënatie  en het hoeft geen betoog dat dit hun welzijn sterk in het gedrang brengt. Ik vraag u dan ook de nodige stappen te zetten om het gebruik van de uitdrukking ‘ Vlaamse Primitieven’ zo sterk mogelijk aan banden te laten leggen. Conform de politiekcorrecte benaming die nu in Noord-Amerika  gebruikt wordt om de oorspronkelijke bewoners aan te duiden namelijk first nations, zou men het misschien voortaan kunnen hebben over de FFP’s namelijk: First Flemish Painters.

Met dank bij voorbaat voor uw bemoeienissen

Francis Van den Eynde

PS: bij het herlezen van deze brief stel ik vast dat ik hierin gebruik gemaakt heb van het adjectief denigrerend. Etymologisch gezien zou dit racistisch kunnen overkomen. Ik laat het echter staan om er des te beter uw aandacht op te vestigen. Mocht u van mening zijn dat dit woord niet echt zuiver op de graad is, verdient het misschien aanbeveling dat u niet alleen de Nederlandse Taalunie hiervan zou  informeren maar ook de Académie Française vermits het ook in het Frans bestaat . Desnoods kunt u voor verder actie de hulp inroepen van Daniël Termont, burgemeester van Gent, die zich in politieke taalinquisitie gespecialiseerd heeft.

00:05 Publié dans Actualité | Lien permanent | Commentaires (0) | Tags : zwarte piet, actualité | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook

Les commentaires sont fermés.